Alles over liggend ziekenvervoer en medische repatriëring vanuit het buitenland

Share on social media:
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

Is liggend vervoer mogelijk in een passagiersvliegtuig?

Ja, passagiers die tijdens een lijnvlucht niet rechtop kunnen zitten, hoeven niet altijd persee met een ambulancevlucht te worden vervoerd.  Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Air France en Lufthansa verhuren een speciale brancard die op aanvraag kan worden geïnstalleerd in de cabine van een passagiersvliegtuig. Deze optie is zeer geschikt voor bedlegerige patiënten die niet de financiële middelen hebben om een ambulancevliegtuig te betalen. Liggend vervoer met een lijnvlucht is tot 70% goedkoper dan met een ambulancevliegtuig.

Kan elke bedliggende patiënt met een normale vlucht worden vervoerd?

Nee, zeker niet. Of vervoer met een lijnvlucht mogelijk is hangt af van verschillende factoren.

Iemand die te zwak is of teveel pijn heeft om op een vliegtuigstoel te kunnen zitten, kan in principe alleen mee als er op de gewenste route een vliegtuigtype vliegt die een brancard kan meenemen.

 Dit moet dan speciaal worden aangevraagd. De luchtvaartmaatschappij kan op verzoek een brancard installeren voor een bedlegerige patiënt, maar dat gaat altijd gepaard met een uitgebreide medische screening. De luchtvaartmaatschappij heeft doorgaans zelf een medische afdeling of huurt de diensten in van een medisch adviseur die het patiëntendossier opvraagt bij de behandelende arts. De dokter van de luchtvaartmaatschappij maakt op basis van de toestand van de patiënt een risico inschatting en geeft wel of geen toestemming voor het liggend vervoer.

 Zo kunnen bedliggende patiënten niet mee met een lijnvlucht als ze een infectierisico met zich meebrengen voor andere passagiers. Ook mag een psychiatrische patiënt pas mee als deze voldoende is ingesteld op medicatie en geen veiligheidsrisico vormt. Een terminale patiënt kan geweigerd worden als er tijdens de reis een aanzienlijk risico op overlijden bestaat. En zo zijn er wel meer afwegingen.

Kan een ernstig zieke patiënt vervoerd worden met een lijnvlucht?

Dat hangt er vanaf of de noodzakelijke zorg op een veilige manier kan plaatsvinden in de cabine van het vliegtuig. Er gaat altijd een zorgprofessional mee met een bedliggende patiënt en net als in een ambulance hoort daar ook de voor de patiëntenzorg noodzakelijke uitrusting bij zoals zuurstof, uitzuigapparatuur, hartbewakingsapparatuur, medicatie en infuusmaterialen. De meeste liggende patiënten kunnen veilig verpleegd worden tijdens het vervoer, ook als ze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van sondevoeding, of een tracheostoma. Het is veel meer voor de hand liggend dat een patiënt op basis van het ziektebeeld geweigerd wordt, bijvoorbeeld als er een hoog risico bestaat op stolsels, bloedingen of zuurstoftekort.

 

Luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa of Turkish Airlines  kunnen hun cabine zodanig inrichten dat zelfs beademde patiënten mee kunnen, onder begeleiding van een medisch team van een intensive care- afdeling. Als er een lange afstand moet worden overbrugd is dit vaak de enige betaalbare optie om een bedlegerige patiënt van het ene land naar het andere land te verplaatsen.

Hoe kan ik liggend vervoer regelen op een internationale vlucht?

De meest logische eerste stap is om een bedrijf te benaderen die ervaren is in het regelen van internationale overplaatsingen. JET COMPANION is een Canadees bedrijf die liggend vervoer kan organiseren op lange afstanden. Tussen Zuid-, Midden- of Noord Amerika en Europa bijvoorbeeld. Of tussen Europa enderzijds en Azië, Australië of Nieuw Zeeland anderzijds. En op elke route tussen Amerika en Afrika of het Midden Oosten.

 

Wij kijken dan eerst welke vliegmaatschappijen beschikbaar zijn op de gewenste route en of er opties zijn om een brancard in te huren. Omdat niet alle grote maatschapijen liggend vervoer aanbieden, is de korste route niet altijd de beste optie. Soms moet er eerst lokaal vervoer worden geregeld naar een luchthaven verderop, om vervolgens daar over te stappen op een lijnvlucht met een brancard. Het proces is niet simpel en er zijn verschillende afdelingen en instanties bij betrokken. Er gaan altijd meerdere dagen overheen voordat er daadwerkelijk kan worden gevlogen. 

 

JET COMPANION regelt de medische begeleiding van de patiënt van bed tot bed. Dat betekent dat er een hoogopgeleide zorgverlener meevliegt, maar ook dat we bijvoorbeeld ambulances regelen naar de luchthaven van vertrek, of op de bestemming.

Wat kost het om iemand liggend te vervoeren in het vliegtuig?

Liggend vervoer in een vliegtuig kost enkele tienduizenden Euro’s. De exacte kosten hangen sterk af van de route die gevlogen moet worden en hoe snel de reis moet worden georganiseerd. Er zijn grote onderlinge verschillen in de manier waarop luchtvaartmaatschappijen hun prijs berekenen voor een brancard. Maar dan heb je alleen nog maar een plek in het vliegtuig, een brancard en aanverwante diensten zoals speciale voertuigen die worden ingezet op de luchthaven. Daar bovenop komen nog de kosten van het bedrijf die de medische zorg tijdens het vervoer op zich neemt. Dat zijn de kosten voor een medisch begeleider die bevoegd en bekwaam is om mee te vliegen, de ambulances, apparatuur en hulpmiddelen, medicatie, enz. Bij de meeste bedrijven die internationaal medisch transport verzorgen, krijgt de klant slechts één factuur gepresenteerd voor alle kosten van bed-tot-bed. Het bedrijf betaalt dan vervolgens de luchtvaartmaatschappij en alle andere dienstverleners.

 

Internationaal medisch vervoer is nooit goedkoop, zeker niet als iemand liggend moet worden vervoerd. Er bestaat geen budget-vriendelijke brancard met Easyjet of Ryanair. Maar waneer een brancard de enige optie is om een patiënt te vervoeren over een lange afstand, dan is een lijnvlucht altijd vele malen goedkoper dan als er een ambulancevliegtuig moet worden ingehuurd. En als de bedliggende patiënt in een buitenlands ziekenhuis is opgenomen, dan ss spoedig vervoer per lijnvlucht vaak ook goedkoper dan wachten totdat de patiënt uit het ziekenhuis kan worden ontslagen.

Medische repatriëring nodig, maar geen reisverzekering?

Dat is een vervelende situatie die helaas vaak voorkomt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en een medisch noodgeval in het buitenland brengt altijd hoge kosten met zich mee die, op een paar uitzonderingen na, niet vergoed worden door een Nederlandse zorgverzekering of Belgische mutualiteit. Ook een medische repatriëring, of liggend patiëntenvervoer in het algemeen, worden niet vergoed door een ziekenfonds.

 

Daarnaast dekt een reisverzekering niet per definitie 100% van de kosten van een internationaal medisch transport. Een reisverzekering vergoed het patiëntenvervoer alleen onder bepaalde voorwaarden, en vaak alleen gedeeltelijk nadat er ook andere medische kosten zijn gemaakt in het buitenland.

 

Gelukkig is patiëntenvervoer toch mogelijk zonder tussenkomst van een verzekering en kan deze rechtstreeks worden aangevraagd door familie of zorgverleners in het buitenland. JET COMPANION neemt regelmatig particuliere aanvragen in behandeling waarbij de familie, vrienden, de werkgever of andere organisaties zich ontfermen over de kosten van het internationaal patiëntentransport.

 

Bent u aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om een bedliggende patiënt aanboord van een passagiersvliegtuig te vervoeren? Dat kan, met met hulp van ons medisch team.

 

U kunt rekenen op ons vrijblijvend, professioneel advies. Wij horen graag van u wat er speelt en informeren u dan welke opties er zijn. JET COMPANION is gevestigd in Canada, maar beschikt over Nederlandstalig verpleegkundig personeel, die u te woord kan staan.

GET A QUOTE